23/12/11

Tingkatkan tahap keselamatan blog/google akaun anda dengan 2-step verification


Ada baca x entri2 lepas2 pasal site yang kena hack tu.. kalau belum baca.. pandai2 la selongkar.. haha..

Cara ni aku dapat tau dari seorang blogger.. tapi aku lupa link dia.. tunggu dia BW sini.. nnti aku bg backlink...

Cara ni hanya untuk blogger yang menggunakan google account... blogger yang tiada google account perlulah daftar ke google.. klu anda tidak mahu daftar.. lambat laun google akan PAKSA anda daftar juga.. percayalah...

Lagi pun x rugi daftar dengan google sebab.. macam2 servis free yang anda dpt.. seperti gmail,google webmaster,google analytic , bercuti 3 hari 3 mlm dirumah sendiri dan macam2 lagi... hahaha...

Ok mula2 pergi ke site ni

GOOGLE ACCOUNT

kemudian login.. klu belum daftar.. daftar dl..



lepas login ke google account.. pada 2-step verification  klik edit... rujuk gambar...



2 step verification ni menghalang site akaun anda di hack menggunakan 3 kaedah di atas..  klik start setup




Pilih negara.. kemudian masukkan no fon anda.. contoh 013-1234567 .. kemudian pada Send codes by .. tick pada sms text message kemudian klik Send code.. untuk testing testing 123.. percubaan 123 lepas... lepas anda tekan send code tu.. google akan hantar sms dan bertanyakan anda sudah mkn atau belum.. hahaha just kidding ...  google akan hantar verification code .... nombor google tu pelik skit..



Masukkan code yang google bagi tu kemudian klik verify...




Selepas anda klik verify tu.. baru butang next tu boleh diklik... tunggu apa lagi klik la...




step tadi dan step ni adalah step prosedur yang anda akan lalui setiap kali login..   anda boleh pilih remember this computer atau tidak.. jika anda tick pada remember.. bila anda login kali pertama.. kemudian logout ... bila login balik tidak perlu verification... selama 30 hari.. tapi... jika anda clearkan history.. anda perlu verified lagi...   klik next


klik pada TURN ON 2-STEP VERIFICATION ...



bila kluar macam ni kira setel la tu...



backup phone tu pandai2 la baca.. aku ni kurang pass bahasa inggeris...

yang printable backup tu... adalah code yang tidak akan expired... jadi pandai la simpan...



bila anda login mana2 akaun google,gmail ka,blogger ka lepas anda klik sign in... anda tidak masuk terus ke akaun tu...



lepas anda klik sign in.. akan kluar macam ni.. pada masa yang sama google akan hantar sms bertanyakan anda mahu makan atau tidak.....  haha gila apa.. google akan hantar code ke henfon yang anda setkan tadi...
(sila abaikan gambar dload tu.. aku dload photoscape ms screen capture ni.. haha)




masukkan code yang google bagi tu... kemudian klik verify...

Nota: code verify tu berbeza setiap kali anda login... setiap kali anda logout dan clear history... code tu terus expired... ada paham...



tadaa... apa macam? x susah.. lama2 biasa la tu..

cara ni tidaklah membuatkan anda kebal 100%.. tapi risiko kena hack makin kurang... 

Jangan sampai hacker yang bagi tau security anda lemah . . klu hacker yang aku ada postkan sebelum ni dia akan kembalikan akaun blog anda.. tapi.. sabar2 la.. ikut budi bicara.. tapi klu kena hacker yang jahat habes la.. hahaha...

Sekian

17 ulasan:

Intan Jamaludin berkata...

tq..! selame ni x tau.. lepas kene hacked, serik dh.. serik sgt2..! hehehe.. mekaseh..

Polskahackrew berkata...

kira ok la tu.. akaun dpt balik.. pengajaran pun dpt.. ehehe.. 2 dlm 1.. sama2 ..

Nerdy Zuera berkata...

thx untuk info.
nie yg buat NH syg kat blog nie :)
hehe

khairul berkata...

info berguna ni bro

gHadiskeCik berkata...

akhirNya entry dh siap....:) info yg bgna..dh wat p0wn..huhu terima kasih^__^

Polskahackrew berkata...

Nerdy Zuera : terima kasih.. ('',)

Polskahackrew berkata...

khairul : buat jgn x buat bro.. ('',)

Polskahackrew berkata...

GhadiskeCik : sama2 ('',)

WAYAN GERDIAN berkata...

nice info gan
:D

Polskahackrew berkata...

WAYAN GERDIAN : thank sudi singgah bro.. ('',)

AdeelaHime berkata...

tapi tiap2 kali guna ccleaner, kita kene log in smula kan?? hurrmm...xpelah tu...lebih ok dr dihack...=P

Polskahackrew berkata...

@AdeelaHime

a'a lepas guna ccleaner kena login dan verified lagi.. mula2 dulu rasa leceh jugak.. tp skarang dah biasa.. ('',)

syasyajohan berkata...

last-last jumpa jugak.tq(:

Polskahackrew berkata...

@syasyajohan

your welcome.. ('',)

DianaAzis berkata...

Huhu..saya baru tau awak..baru je buat..maceh.. :)

Polskahackrew berkata...

@DianaAzis
sama2,, ('',)

cik.blogger berkata...

...huhuhuh....

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...