15/11/11

Tutorial cara letak reply comment pada blog


Disini aku akan menunjukkan tutorial cara letak reply comment pada blog..caranya tidak la susah..senang..mcm mkn kacang..hahaha..




Mula2 pergi ke desbot---desaign---edit html,tick pada expand widget template,

kemudian cari code  <data:commentPostedByMsg/>

kemudian masukkan code di bawah selepas code yang di cari tadi...







<span class='comment-reply'><a expr:href='&quot;https://www.blogger.com/comment.g?blogID=GANTIKAN TULISAN INI DENGAN BLOG ID ANDA&amp;postID=&quot; + data:post.id + &quot;&amp;isPopup=true&amp;postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23&quot; + data:comment.anchorName + &quot;%22%3E&quot; + data:comment.author + &quot;%3C%2F%61%3E#form&quot;' onclick='javascript:window.open(this.href, &quot;bloggerPopup&quot;, &quot;toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450&quot;); return false;'>
<big><b>Reply Comment</b></big></a></span>


Code tu perlu diedit dengan memasukkan id blog anda..

Cara cari blog id terlalu senang..lebih senang dari bergerak..hehe..sila rujuk gambar di bawah..


semasa anda pergi ke desaign no id tu dah kluar pada alamat url...

perhatikan betul2..jika anda ada 100 mata gunakan semuanya..ahaha..ambil hanya nombor sahaja..jika kurang atau lebih reply to comment ni tidak akan menjadi...


masukkan id tu pada tulisan yang aku highlight pada gambar di atas..senangkan

UPDATED..:

reply comment hanya akan muncul setelah ada orang komen pada entri anda...


pada gambar di atas yang anak panah tu adalah butang reply comment...bila anda kli butang tu jadi seperti gambar di bawah...jika anda reply comment nama orang yang anda komen tu akan ada pada komen ada...seperti gambar di atas yang dalam petak merah tu..




Sekian

22 ulasan:

far_east berkata...

thanks yer kamu utk tutorial itu..dah buat tp masih agak2 tak paham cara nak guna dia..huhu

far_east berkata...

thanks awak utk tutorial tue..saya dah buat tp masih tak paham nak guna dia...=)

Polskahackrew berkata...

@far_east
tang mana yang awak x paham?

nazhirah mohmmad berkata...

wahh ty for the tuto , done :)

Polskahackrew berkata...

@nazhirah mohmmad

thanks sudi singgah n lepak('',)

far_east berkata...

cara nka guna benda tue hihi....

Polskahackrew berkata...

@far_east

cara guna atau pasang..?('',) kalo dah pasang senang ja mau guna..cuma klik ja reply komen..bila kita reply komen guna ni x perlu lg taip nama org yg kita mau reply komen tu...('',)

far_east berkata...

sori la susahkan awak..tapi rasanya kotak komen saya tak der ayat utk reply komen...saya dah letak koding awak bg tue... =(

far_east berkata...

yes dear..tq so much...saya dah berjaya buat selepas melakukan cubaan yg kedua...tq tq tq

Polskahackrew berkata...

@far_east
yeah..tahniah

Sha. N. berkata...

Tak jadi pun...
dah try 50 kali..hehehe

Polskahackrew berkata...

@Sha. N.

wah banyak kali terai..hehe..ok.. apa jadi masa awak buat.. error? atau x ada?

Sha. N. berkata...

@Polskahackrew

Dah try, ikut steps kt atas..
Tapi die degil tak keluar...hehehehe

Sha. N. berkata...

@Polskahackrew

Baru baca komen kt blog saya..
Tapi tapi tapi..
tak nampak pun reply comment tu...
Nampak macam biasa jer

Sha. N. berkata...

Terima kasih banyak-banyak!!!!
:))

Polskahackrew berkata...

@Sha. N.

sama2..('',)

misz_eyza berkata...

@Polskahackrew awak, saya pinjam tuto awak buat entri bulih dak? atas permintaan seorang kawan. tp saya dah kredit ke awak.

Polskahackrew berkata...

@misz_eyza
blh.. silakan.. thanks

misz_eyza berkata...

@Polskahackrew sama2 kasih awak..thanks too sbb bg kebenaran...(^_^)

Polskahackrew berkata...

@misz_eyza
sharing is caring,, hehe.. ('',)

Cik Qaseh berkata...

dpt buat yg ni...mekasih tutorial ni:)

Polskahackrew berkata...

@Cik Qaseh
sama2 ..('',)

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...