4/12/11

Belajar coding atau cari tutorial?



Antara belajar coding atau cari tutorial..aku sarankan anda belajar coding..sebab..bila anda faham coding asas.. anda tidak perlu mencari tutorial lagi...

Mengapa dan kenapa?

Jika anda pergi mana2 blog..anda nampak sesuatu yang menarik, sebagai contoh efek zoom pada gambar.. jika anda faham coding.,anda tidak perlu cari tutorial untuk buat zoom efek pada gambar..anda hanya perlu lihat pada page source blog tersebut..

Sebagai contoh lagi.. anda jumpa blog yang mempunyai cara sembunyikan shoutbox yang unik tapi blog itu tidak buat tutorial.. jika anda faham coding anda hanya senyum dan lihat page source saja anda akan jumpa code tersebut..

Untuk template blogspot..anda perlu memahami 3 coding iaitu CODING CSS,HTML DAN JAVASCRIPT..

CODING CSS dan HTML adalah sangat mudah dikuasai,untuk coding JAVASCRIPT,ada sikit punya pening tapi lama2 anda akan faham..

Kebaikan jika anda faham coding..
Anda boleh suka2 hati edit template.
Anda boleh buat template sendiri.
Anda boleh ambil upah buat template orang.
Anda boleh membantu blogger2 lain yang telah tersilap edit template..
Dan macam2 lagi...

Jika anda seorang yang mahir menggunakan photoshop maka anda berpotensi menjadi most wanted blog designer jika anda tahu bermain dengan coding..

Namun jika anda pilih untuk mencari tutorial sahaja..anda akan tetap mempelajari coding secara tidak langsung..tp cara ini lambat sikit berbanding belajar coding secara langsung...

Jika anda ingin belajar coding.,aku boleh ajarkan bila ada masa terluang..tapi pengetahuan aku terhadap coding ni cuma asas sahaja tidak la mendalam..

Berikut aku sertakan gambar dari pandangan admin blog


Pada gambar di atas anda tidak kelihatan ADD A GADGET ATAU APA2 GADGET.. pelikan template ni... hehehehe

Template ni aku tidak release sebab x semua orang boleh pakai..lagipun aku tidak pakai lama..

TUJUAN UTAMA aku tukar2 template adalah untuk memperkukuhkan lagi pembelajaran coding aku.. sehingga tahap aku boleh buat template tanpa mana2 rujukan ibarat buat karangan dalam exam..buat masa ni aku boleh buat template dengan rujukan nota yang aku tulis pada code tutorial dalam blog aku ni..('',)

SEKIAN

11 ulasan:

sharul izam berkata...

hahah..kener like dulu..

ala susah ar kalau tak berapa paham ni..haha

Polskahackrew berkata...

@sharul izam
Senang bro..sy blh bagi panduan..jika langsung x tahu menahu.,untuk code HTML fahami pembuka dan penutup code..Code CSS lagi senang..Code javasript sy memang x boleh terangkan sebab pengetahuan pasal code javascript terlalu sikit..

Belajar coding untuk blogspot lebih senang berbanding buat karangan standard UPSR..untuk belajar buat karangan anda perlu belajar selama 5 tahun lebih 5 hari seminggu.. tapi untuk belajar coding blogspot sebulan pun cukup jika anda sanggup menghabiskan masa untuk belajar... bukan hari2 mau blajar..huhuhu..

Ardha Strez berkata...

Nice share bro :)

Polskahackrew berkata...

@Ardha Strez

thanks sudi singgah bro..('',)

Cik Mizah berkata...

wahaha...,asih fening feninf maaa...

Polskahackrew berkata...

@Cik Mizah
jgn pening2.. hehe,, ('',)

Cik Kay Jue berkata...

owh rupenya kat page source ye.. hehe.. selama ni CKJ terslh tkn.. huhu.. ptt ar tak menjdi nk korek rahsia design blog yg lawa2.. hehe.. thnks sgt membantu.. hehe.. >_<

Polskahackrew berkata...

@Cik Kay Juesama2.. ('',) kena rajin tengok page source.. ('',)

wan niahix berkata...

singgah jap... hahak... best pulak bace sume post... ^_^

byk bnde bole blaja...

Polskahackrew berkata...

@wan niahix
thanks sudi godek2 entri lama.. ('',)

Sihol sianipar berkata...

Indahnya saling berbagi pengetahuan dan keilmuan. Silahkan singgah di blog perkuliahan pemrograman saya:

http://rismonhasiholansianipar.blogspot.co.id

http://rhsianipar.blogspot.co.id

http://rismonhsianipar.blogspot.co.id

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...