15/12/11

Tutorial cara delete double background


Tutorial cara delete double background ni adalah request dari ratuzuleyqha..

Double background ni membuatkan blog anda jadi berat dan kurang menarik...

Mula2 pergi ke desbot---desaign---edit html...dan jangan tick pada expand widget template

Dalam tutorial ni kita akan bermain dengan coding css... mula2 cari code body.. cari guna Ctrl + F..oleh sebab dalam template terlalu banyak penggunaan code body.. anda perlu menggunakan pencarian menggunakan F3..

caranya tekan Ctrl + F.. kemudian masukkan code

body

lepas tu tekan F3 sehingga anda jumpa code seakan2 code berikut..

body {
font: normal normal 16px GFS Neohellenic;
color: #fce5cd;
background:url(http://themes.googleusercontent.com/image?id=0BwVBOzw_-hbMYTM3ZTRlZTktYzE4ZC00NWU0LWEyMzctOWFlZjVkZTkzNGY4) repeat fixed top center;
}

code di atas tu contoh code css body.. cara penulisannya pada setiap template adalah berbeza tapi lebih kurang..ada paham..

apa yang kita cari sebenarnya ialah background yang disetkan dlm code tu.. contoh

background: #539bcd url(http://themes.googleusercontent.com/image?id=0BwVBOzw_-hbMYTM3ZTRlZTktYzE4ZC00NWU0LWEyMzctOWFlZjVkZTkzNGY4) repeat fixed top center;

kemudian masukkan copy url yang terdapat pada code background tu.. contoh

http://themes.googleusercontent.com/image?id=0BwVBOzw_-hbMYTM3ZTRlZTktYzE4ZC00NWU0LWEyMzctOWFlZjVkZTkzNGY4

buka 1 newtab kemudian masukkan code tu.. dan tekan enter.. kemudian tengok apa gambar yang keluar... adakah itu gambar background yang double?...

Jika ya..buang code background tu.. contoh

Sebelum code background dibuang

body {
font: normal normal 16px GFS Neohellenic;
color: #fce5cd;
background: #539bcd url(http://themes.googleusercontent.com/image?id=0BwVBOzw_-hbMYTM3ZTRlZTktYzE4ZC00NWU0LWEyMzctOWFlZjVkZTkzNGY4) repeat fixed top center;
}

Setelah code background dibuang

body {
font: normal normal 16px GFS Neohellenic;
color: #fce5cd;
}

Perhati dan belek betul2 perbezaan kedua2 code..

Lepas delete..klik preview..jika ok save

P / S : Dalam tutorial ni tiada pun aku bagi arahan backup template @ download full template... jangan takut buat silap.. sebab kerana kesilapan tu akan mendorong anda untuk terus belajar asas coding.. mesti pernah dengarkan belajar dari kesilapan..hehe..

Sekian

6 ulasan:

ratu zuleyqha berkata...

ensem lah ! thanks taw, dh jadi.. hihi ^_^

Polskahackrew berkata...

@ratu zuleyqha

your welkame

Cik Kay Jue berkata...

urm.. nak tny.. macm mana nak lebarkan blog guna coding?

Polskahackrew berkata...

@Cik Kay Juennti saya akan cuba buatkan tutorial dia

Cik Kay Jue berkata...

ok.. thnks maaf la menyusahkan.. huhu..

Polskahackrew berkata...

@Cik Kay Jue
small the pieces

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...