3/10/11

Kebaikan meninggalkan komen pada blog orang lain

Disini aku kongsikan sedikit tip yang berguna untuk blogger semua disamping mengupas kesilapan para blogger yang mengamalkan sikap u comment my blog then i comment ur blog....Tahukah anda kebaikan meninggalkan komen pada entri blogger lain...?

Kebaikannya ialah SERP(search engine result page) semakin banyak...bila makin banyak blog anda mudah dicari..kalau anda perasan pada ruangan komen anda ada saja orang akan meninggalkan jejak mereka..dan mereka ini di panggil spammer..sebagai contoh..blog anda berbahasa melayu..tapi yang meninggalkan komen tu mat saleh....tujuannya adalah untuk mempromisikan blog/website mereka dan meningkatkan SERP...

pada widget alexa anda terdapat terdapat trafik rank dan link in..salah satu penyumbang link in tu adalah meninggalkan komen pada blog orang lain...


jadi..jika anda terbaca entri ni..rajin2 la tinggalkan komen pada blog orang lain tanpa mengharapkan balasan..
tiada apa yang anda akan rugi..malah lagi ungtung maaa....

nota : adalah tidak digalakan meninggalkan komen + url blog anda..kerana google akan menyatakan komen itu sebagai spam...bila dikenali sebagai spam..komen tu tidak akan dipaparkan pada ruangan komen...

sekian

30 ulasan:

roha berkata...

ooo baru saya tau...so lpas kita komen tu, untuk pilih indentiti tu nak pkai Akaun google atau open id ke atau Nama/Url?

MaYa MustWany berkata...

oo tapi kan contoh yang mereka buat contest,sper yang join kene letak url mereka,tapi ada jew kat komen tuh,

Polskahackrew berkata...

@roha
pakai akaun google..kalau letak url nanti google ingat spam pulak...

Polskahackrew berkata...

@MAYA_mustwanyuntuk segmen ngan kontest ada special kes sikit..biasanya x jadi masalah...bila rangking alexa awak 1 juta kebawah.. makin menjadi2 aktiviti spam ni.. google ada system yang unpublish spam comment..('',)

MaYa MustWany berkata...

@polskahackrew
oo macam.terima kasih 4 ur info.

Budak Nakal berkata...

best dpt komen kt blog org...ase puas hati jer...=)

Polskahackrew berkata...

@Budak Nakalmemang berst komen kat blog orang...selain meningkatkan serp..komen mengomen ni merapatkan lg silaturrahim antara blogger..('',)

MaYa MustWany berkata...

@Budak Nakal

betul2 best tapi akan rasa xbest pulak tengok de orang tak reply and wat donno.ha3 rasa macam tak nak komen jew lagi lepas tuh coz nampak owner macam sombong.

NasZ berkata...

owh..nice entry. thanx sudi share.

MOHD NASER.com

ChocStrawberries berkata...

like this entry.. thanx for sharing

Polskahackrew berkata...

@NasZyour welcome bro

Polskahackrew berkata...

@ChocStrawberrieskasi like sama dia...thanks

Roket Kertaz berkata...

hehe .

jom pakat2 comment ..

yeah !!!

Polskahackrew berkata...

@Roket Kertazkomen jgn x komen

krisis identiti berkata...

beb, nak tanya sikit la. apa pasal bila aku komen ke blog orang jadi spam. musykil jugak aku. dan dan manfaat kat atas semua aku tak dapat ye dak?

krisis identiti berkata...

satu lagi. aku tak pernah pulak buat link link kat bawah lepas komen. memang tak reti pun sebenaqnya. macam mana nak kasi setel komen aku kat blog orang ek?

terimakaseh.

Polskahackrew berkata...

@Kepal Manaku pun kurang pasti lagi..tapi mungkin ada user yang pernah mark msj kau sebagai spam..
..ramai juga yang kena..nanti aku cuba cari jawapan bro..('',)

Yastro berkata...

yup...komen la dgn hati yg ikhlas...itu yg terbaik.



#mana ko punya blog follower?? Aku cari tp x jumpa daa...

Polskahackrew berkata...

butang folow ada kat area shoutbox bro..('',)

Internet berkata...

very nice blog. i like it

Polskahackrew berkata...

@Internet

Thanks..

biar-hati-berbicara berkata...

Salam..

nk komen jugakkk..
tundercat
BW.yahh..

Polskahackrew berkata...

@biar-hati-berbicara

komen jangan x komen..thanks singgah..

Norlida Ramli berkata...

nice tips :)

Polskahackrew berkata...

@Norlida Ramlithanks sudi singgah

eeiyss berkata...

owh..nice info..ni yang nak tinggai komen bebenyak ni

Polskahackrew berkata...

@eeiyss
komen jgn x komen.. ('',)

!em@ gurLz berkata...

hihihi... gud entry :)

Polskahackrew berkata...

@!em@ gurLz
hehe.. trima kasih ('',)

Travel Japan berkata...

thanks untuk info tu..

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...