30/09/11

Asas penting untuk blogger | Kenali code dan ketahui kedudukannya pada template

Sebagai seorang blogger,anda perlu mempelajari asas2 code dan mengetahui dimana letaknya code itu pada template..anda perlu tahu apa itu css,javascript dan code html...  ini adalah amat penting.. kerana bila anda paham sedikit tentang code ni..anda boleh suka2 hati mengubah setting tertentu untuk tujuan memperkemas dan mencantikkan blog atau untuk tujuan melajukan page loading...

Jika anda mengharapkan widget untuk mencantikkan blog anda..memang blog anda akan berat..begitu juga jika anda mengharapkan gambar...   Lebih teruk lagi ada widget para blogger pasang tu sangat tidak mesra pengunjung.. kerana mengeluarkan pop up... tapi cantik punya pasal biar la..mau buang sayang pulak...

OK..tanpa membuang masa yang telah terbuang..kita kembali ke topik asal..kenali code dan ketahui dimana letakkan code tu pada template anda...

CSS = cascading style sheets..  code ni la yang menentukan dimana kedudukan widget,warna tulisan,jenis tulisan,berapa colum pada template,code CSS merupakan code arahan yang mengawal tinggi lebar warna dan macam2 lagi pada code HTML pada <body>

kedudukan css pada template adalah diantara <b:skin>   CSS   </b:skin>...ini anda kena ingat...simple...saja..
pasti anda pernah jumpa code tu pada mana2 tutorialkan.sebagai contoh cari code ni </b:skin> dan paste sebelum code tu atau cari code <b:skin> dan paste selepas code tu..biar apa pun arahan yang di berikan yang penting code CSS mesti berada diantara <b:skin>    CSS  </b:skin>

...jadi pada masa akan datang bila anda diberi arahan masukkan code sebelum </b:skin>  anda tahu bahawa code itu adalah CSS... senangkan..

javascript = script yang di tulis dalam bahasa jawa....just kidding...javascript ni la yang menghasilkan efek pada blog seperti hide shoutbox.. perkataan mengikut mouse cursor...dan macam2 efek lagi..pada template anda code javascript ni berada diantara </b:skin>    JAVASCRIPT  </head>

jadi bila anda dapat arahan ... masukkan code selepas </b:skin>    atau masukkan code sebelum </head> ..
maka code itu ialah javascript....  senangkan....

Code html pula berada diantara <body>   html    </body>    code ni memainkan peranan untuk memaparkan sesuatu widget itu  ada pada halaman mana...sebagai contoh...komen...pada laman utama..kita tidak akan nampak komen pada entri..cuma ada jumlah komen saja...

jika anda ingin blog anda mesra pembaca@ reader...code html ni anda perlu faham sedikit saja pun cukup...
sebagai contoh..pada ruangan entri anda hilangkan widget2 seperti alexa,shoutbox,feedjit,widgeo,flag counter dan lain2 yang melambatkan page loading...tinggalkan apa yang perlu sahaja seperti facebook like button dan iklan...jangan pula anda letak iklan pada homepage 1 bila masuk pada entri,ada 29 iklan...memang berat la jawabnya..berpada2 la...

jadi kita imbas lagi sekali kali ni aku susun secara menegak macam real punya...

<html>

   <head>



      <b:skin>

Code CSS DISINI - jika anda faham ni blog anda boleh jadi unik mengikut kreativiti anda


      </b:skin>

Code Java script DISINI


   </head>


   <body>

HTML - jika faham pasal html..anda boleh buat blog anda mesra pembaca@reader..dan macam2 lagi


   </body>


</html>

Memang seronok jika anda paham tentang code2 ni... bila anda hias blog ikut suka hati..org tgk macam html coder...padahal newbie...hua hua hua... serius aku newbie... aku baru belajar buat blog pada bulan 6 2011...
dan aku tiada pengetahuan langsung tentang code html..... aku sedang blajar la ni..aku cuma mau share apa yang aku tau...terimakasih kalau ada yang baca entri ni...


P/S : Jangan gunakan alasan.."aku tidak tahu menahu hal2 code ni"...  berpegang pada ayat tu..maka anda seorang yang tidak mempunyai keinginan untuk maju dalam diri anda...SORRY TO SAY kalau ada yang terasa,, Semoga hari esok menjadikan kita lebih baik dari semalam... sekian

36 ulasan:

Sariawan Tak Sembuh Awas Kanker Mulut berkata...

banyak pelajaran di sini
trims gan

MaYa MustWany berkata...

best.banyak berguna tutorial n tips.thanks ye.

Polskahackrew berkata...

@MAYA_mustwanysesama cik mustwany

~ Secantik hati ~ berkata...

xpaham..hukhukhuk..siannyer saye..

Polskahackrew berkata...

@~ Secantik hati ~jangan segan utk bertanya part mana yg awak x paham..

NuBlogger berkata...

Bagusnya info ni, thanks dah share
Salam knal, sy dr Indonesia

Get Paid Online

Polskahackrew berkata...

@NuBloggersalam kenal juga..thanks sudi singgah

Yastro berkata...

Bagus gak ni bro....ade tuto tuk lebarkan blog tak?? hehehe

Polskahackrew berkata...

x ada lagi bro..sbb jarang org nak lebarkan blog..kecuali main wrapper..main wrapper tu tmpt entri..('',)

Pretty2 Shy berkata...

Baru tahu .. Thx 4 ur info .. :)

Polskahackrew berkata...

@Pretty2 Shy

your welcome..thanks sudi singgah

Remix-7 berkata...

Yups,. benar sekali, dengan mengenali maka kita bisa lebih mengetahui dan mengeerti dalam merenovasi blog :)

Sekalian follow #378, Followback Please :)

Polskahackrew berkata...

@Remix-7
thanks sudi singgah bro

Seri berkata...

pasal kod template seri belajar sendiri...sbb tu ambil masa...memang penting belajar kode template sbb banyak template yang kita download mempunyai kode2 yang kadang memberi masalah kepada penggunanya..

Polskahackrew berkata...

@Seri

sama la kita..sy pun blajar code sendiri..mmg betul tu..bnyk jugak template yg bermasalah..sbb tu sy lebih suka buat template sendiri..hehe('',)

Rohana Warisan Kraf Hubungi 017-2069629 berkata...

info yg berguna..tq share..:)

Polskahackrew berkata...

@Rohana Warisan Kraf Hubungi 017-2069629

your welkam..thanks sudi lepak sini..('',)

eja samad berkata...

nice sharing..thanks 4 ur info~

Polskahackrew berkata...

@eja samad
thanks sudi singgah dan selongkar blog..('',)

Cirebon-Cyber4rt berkata...

nice tutorial gan :) sangat bermanfaat nih...

Polskahackrew berkata...

@Cirebon-Cyber4rt

thanks singgah bro..

anwar sofi'i berkata...

Ijin kupas tuntas tutorial disini :) banyak ilmu didapat pagi ini, nice tutorial :))

Ridhwan berkata...

info berguna untuk newbie bru mcm aku.tq..=)

Polskahackrew berkata...

@Ridhwan

your welkam bro..('',)

Koding berkata...

Aku pun sedang blaja nie..
Cuma belum berkesempatan untuk blaja sampai faham..

Polskahackrew berkata...

Koding : .. pelan2 kayuh bro.. ('',)

Galau'ers berkata...

:D asiik..
ilmu dasar blogger..

Polskahackrew berkata...

@Galau'ers
dasar2 html memang senang untuk dipelajari bro.. thanks singgah

aku shafiq berkata...

hehehe .. bagus entri nih .. apix dah faham dah .. huhu

Polskahackrew berkata...

@aku shafiq
tahniah bro.. faham asas saja da cukup klu nak edit2 tamplate...(''.)

★ aIsyaH ★ berkata...

0uh..yekew..n0w i kn0w..
like ur bl0g kan..smart je..
:)

Polskahackrew berkata...

@★ aIsyaH ★a'a.. ok la klu dah tau.. thanks

DHENYSHARE berkata...

good info sob...

wan niahix berkata...

wah... best2... hehe... dpt ilmu baru... ^_^

Polskahackrew berkata...

@wan niahix
hehe.. ('',) selamat belajar

Nurul Izzah Razaman berkata...

Banyak belajar benda baru nih, terima kasih bebanyak. Nampaknya lepasni makin kerap la lepak sini nak belajar coding

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...