29/09/11

Tutorial cara meletakkan Facebook like button pada entri blog


Tutorial cara letak facebook like button By Blogger Blog Tutorial

Mula2 pergi ke website facebook developer... klik sini

isikan apa yang patut..iaitu url blog anda..rujuk gambar di bawah...

apa yang penting ialah url blog anda...kemudian scrollkan ke bawah...

klik Get Code...


copy code tu... lepas tu pergi ke dashboard---design---edit html----tandakan pada expand widget template...

kemudian cari code ni   <data:post.body/>... bila dah jumpa paste code facebook like tadi tu sebelum atau selepas <data:post.body/>...jika anda pastekan sebelum <data:post.body/> like button tu akan berada pada atas entri...jika anda letakkan selepas <data:post.body/> like button tu berada pada akhir entri


jika anda ingin memaparkan facebook like button tu hanya dalam entri tambahkan code seperti berikut...

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>  MASUKKAN CODE FACEBOOK LIKE BUTTON DISINI    </b:if>

sila rujuk contoh di bawah :

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><iframe allowtransparency='true' frameborder='0' scrolling='no' src='//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fpolskahackrew.blogspot.com&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;width=150&amp;show_faces=false&amp;action=like&amp;colorscheme=dark&amp;font&amp;height=35' style='border:none; overflow:hidden; width:200px; height:35px;'/></b:if>

bila dah gabungkan code tu barulah anda masukkan pada  <data:post.body/>
aku sarankan lebih baik paparkan like button tu hanya dalam entri bagi megurangkan berat page loading..

sekian terima kasih...

4 ulasan:

Nurul Iliana berkata...

kalu sy copy paste je cntoh awk bg n gnti ngan link blog sy ley x?jadi x kalu wt cmtu?

Polskahackrew berkata...

@Nurul Ilianahmm..tak pasti boleh atau x..tapi takut data blog awak x masuk dalam server facebook pulak nanti..('',)

goyang pattah-pattah berkata...

pertamax sobat, dah saya coba dan berhasil, thanks sobat buat ilmunya

Polskahackrew berkata...

@goyang pattah-pattah

terima kasih bagi feedback bro..

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...