19/12/11

Tutorial cara backup(export)blog dan cara upload backup(import)


Backup blog adalah amat penting.. sebab cara ni dapat menyelamatkan isi kandungan blog anda.. walaupun blog anda ditutup oleh google atau digodam...

Cara untuk backup blog ni senang saja...

Mula2 pergi ke desbot---setting---basic..(bila anda klik setting anda berada pada tab basic)

kemudian klik pada eksport blog untuk backup blog...



kemudian kli download blog...


tandakan pada save file kemudian klik ok



Selesai backup..

Nota : simpan file tu ditempat yang mudah anda cari dan rename file tu kepada nama yang anda suka sebagai contoh aku namakan file tu back up blog ... senang mau cari..



Cara upload backup (import)


Pergi ke desbot---setting--basic...


klik pada export blog.....



klik browse.. kemudian cari fail yang anda download(backup)



pilih file tu kemudian klik Open...



masukkan word verification... tick pada automatically jika anda mahu  entri tu publish terus.. jika tidak tick pun boleh jg..  entri tu anda kena publish 1 per 1...

Kemudian tunggu sehingga proses selesaiii....Setel...

File backup blog tu anda boleh upload(import) ke blog2 selain blogspot seperti wordpress,blog.com dan lain2...

6 ulasan:

khairul berkata...

terima kaseh bro kerana peringat..dh lama x buat ni

Polskahackrew berkata...

@khairul

sama la bro.. klu dulu rajin buat..lepas tu jd mls.. backup 2 minggu skali.. kemudian sebulan skali.. skarang.. ikut mood.. haha..

Cik Kay Jue berkata...

kena selalu bukan ke?

Polskahackrew berkata...

@Cik Kay Jue
kalau rajin boleh la buat selalu....seminggu sekali pun blh jugak..

Cik Kay Jue berkata...

owh.. thnks.. tak tau pun sblm ni.. :)

Polskahackrew berkata...

@Cik Kay Jue
hehe.. rajin kan la back up blog.. ('',)

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...