19/12/11

Tips menghias blog #1


Ok kali ni aku mau kongsi tips kepada blogger yang suka menghias blog... setiap blogger memang mau blog mereka jadi cantik.. baik blogger lelaki atau perempuan..

Disini aku mau share beberapa tips mengedit blog cara P0L5K4H4CKR3W..

Sebelum mengedit blog ketahui apa jenis template yang anda guna.. jika anda tidak pernah tukar template... sejak dari anda create blog anda.. maka template anda adalah jenis modern template...

Penulisan coding template tidak semuanya sama.. ada yang berbeza.. kebanyakkan tutorial yang ada, adalah tutorial untuk modern template dan classic template(launched 2006)

aku pernah jumpa template yang super pelik.. apa tidak... banyak widget yang tidak boleh dimasukkan pada template tu..

Tips yang seterusnya...

Untuk menghias blog.. coding yang paling perlu anda fahami ialah coding CSS..
Bagi aku tujuan utama CSS tu adalah untuk mencantikkan blog dengan cara yang paling mudah..

Jika anda menghias blog menggunakan coding html... lagi la payah... sudah tu efek terhad...

perkara yang paling asas untuk code css adalah anda mesti tahu dimana code CSS lepak dlm template anda dan cara tambah efek..cukup itu saja anda tahu.. maka senanglah anda mengedit template..

contoh tambah efek css

body {background:#ff3366;}

pada code css di atas hanya ada warna background.. tiada efek warna tulisan.. code warna tulisan css adalah seperti berikut...

color:#151515; perhatikan bagaimana aku masukkan code tu ke css body tadi..

body {background:#ff3366;color:#151515;}

senang kan..

Tips yang seterusnya...

Semasa mengedit template.. jangan tergopoh gapah,kalut dan keloloh...anda perlulah tenang dan santai semasa mengedit template... perhatikan betul2 code2 yang diberi... jika anda tersilap letak simbol2 remeh seperti : ; maka code tu tidak menjadi..

jika anda gagal juga perhatikan pada ruangan komen pada tutorial tu.. jika ada blogger lain yang tinggalkan komen menyatakan dia berjaya... mengapa anda gagal?...

terdapat 2 punca anda gagal..

punca pertama sebab anda tersilap meletakkan simbol2 ; : pada tempat yang betul

berikut aku berikan contoh code yang salah dan anda cari la apa yang salah.. bezakan dengan code yang betul tu

body {background:#ff3366;color:#151515;} - betul

body {background:#ff3366:color:#151515;} - salah

body {background;#ff3366;color:#151515;} - salah

body {background:#ff3366;color;#151515;} - salah

body {background:#ff3366;color:#151515:} - salah

body {background:#ff3366;color:#151515; - salah

body background:#ff3366;color:#151515;} - salah

body {bckground:#ff3366;color:#151515;} - salah

pandai2 la anda detect apa perbezaannya.. yang ni baru simple punya.. hehe

Punca kedua anda gagal sebab tutorial tu bukan untuk template seperti yang anda guna ...seperti yang aku bagi tau awal2... ketahui template anda..

Tips seterusnya...gunakan kaedah cross site browser setelah mengedit template... apa tu?.. maksudnya setelah anda edit mengedit lepas save.. gunakan web browser yang berlainan untuk melihat blog anda.. tgk apa jadik...

jika anda mengedit blog menggunakan Mozilla firefox.. setelah save.. guna google chrome untuk melihat blog anda.. tidak semua efek tu menjadik pada blog... sebagai contoh.. efek tukar warna scroll bar... efek tu hanya boleh dilihat pada web browser google chrome.. pada mozilla efek tu tidak akan berhasil...

Last tips untuk entri ni

Jangan letak terlalu banyak javascript untuk menhias blog.. sebab jika terlalu banyak javascript.. blog anda akan berat... berpada2 jika menggunakan javascript..

Rasanya itu saja tips untuk entri ni.. akan datang aku akan share lagi...

Apa macam design pada entri ni? chantek x? ni simple ja ni.. klu anda faham asas2 css anda boleh buat yang lebih dasyat dari design ni,.. ('',)

Sekian



4 ulasan:

far_east berkata...

owh agaknya sebab kes macam nie yg template saya dulu ilang kebanyakan gajet...

Polskahackrew berkata...

@far_eastkenapa ilang?

gHadiskeCik berkata...

niCe....huhu

Polskahackrew berkata...

gHadiskeCik : thanks.. ('',)

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...