9/02/12

Tutorial cara buat subdomain untuk blogspot | Net.KL


Terlebih dahulu aku ucapkan jutaan terima kasih kepada admin Ammboi.com kerana menaja domain dan file hosting yang bernilai Rm 450.. atas dari sumbangan tersebut macam2 yang telah aku pelajari..

Tutorial ni aku buat untuk rujukan bersama.. yela.. bukan selamanya aku ada domain dengan file hosting ni..

Tutorial ni adalah untuk mereka yang menggunakan khidmat file hosting Net.KL .. paling minima blogging plan wordpress dan paling maksima Large Biz.. macam yang aku guna ketika entri ni ditulis..


Penerangan ringkas subdomain..
Domain aku ialah polskahackrew.com.. subdomain yang aku buat dalam tutorial ni.. bloggerblogtutorial.polskahackrew.com ,,.. senangkan nak faham.. subdomain ni aku guna pada blog testing aku..

Domain utama(polskahackrew.com) adalah wordpress.. subdomain ni aku buat untuk blogspot..


pengguna wordpress ada 10 subdomain... aku ada unlimited.. huhuhu... sebab aku pengguna plan large biz




Mula2 pergi ke control panel Net.KL korang.. pada domains...klik Advanced DNS Zone Editor...






pada add a record... name isikan nama subdomain.. contoh bloggerblogtutorial.. dia akan automatik jadi bloggerblogtutorial.polskahackrew.com
Pada TTL isi intiger positif.. aku letak 14400 sebab aku tengok semua TTL 14400.. ikut TTL yang ada pada record anda..

Pada TYPE isi CNAME

Pada CNAME pula isi ghs.google.com kemudian klik add record





lepas klik add a record.. scrollkan ke bawah ...pada zone file records cari nama subdomain anda tadi





bila jumpa anda copy la subdomain tu.. agar senang.. x perlu taip.. tapi ada noktah pada hujung subdomain tu.. copy sampai com sahaja,,




lepas tu pergi ke dashboard blogger.com.. klik settings





pada setting klik publishing






pada publishing klik custom domain






kemudian klik switch to advance setting..



masukkan subdomain anda tadi pada your domain tu.. macam dalam gambar di atas..






isi word verification kemudian klik save settings..... selesaiiii





aku ambil screen shot.. sebab suatu masa nanti link ni pasti mati.. xda duit nak renew.. huhuhu

Kepada blogger yang menggunakan wordpress dan menggunakan khidmat file hosting Net.KL.. jika anda ada lebih dari 1 blog iaitu blogspot.. adalah lebih baik anda gantikan domain blogspot tu ke subdomain anda.. sebab trafik subdomain ni bergabung dengan domain utama tu.. jika trafik domain utama dan subdomain tinggi maka makin cepat la alexa rangking naik...

http://bloggerblogtutorial.polskahackrew.com

Apa macam.. ada paham... huhuhu...

Sekian

Tiada ulasan:

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...