3/02/12

Tutorial cara letak sitemap a.k.a. Daftar Isi di blog


Ramai blogger kita tidak menggunakan sitemap.. site map ni untuk memudahkan pengunjung untuk melihat isi kandungan blog kita.. x faham lagi?

Sebagai contoh.. buku teks.. di awal kandungan buku teks kan ada isi kandungan menunjukkan muka2 tajuk2 yang tertentu.. kalau tiada isi kandungan tu memang bengang la mau cari bab 5 tajuk ntah apa2ntah.. haha

Kalau blogger seberang dorang panggil widget ni daftar isi.. mesti korang pernah nampakkan...

Widget ni lebih praktikal dan relevan berbanding widget blog archieve.. sebab ia lebih mudah untuk pengunjung/reader mencari entri lama...

Aku pun guna widget ni.. sebab tu homepage aku kosong.. x ada entri.. haha.. boleh la aku design homepage aku ikut suka hati laki tiri jiran sebelah rumah kau... wakakakaka

LIVE DEMO

Cara pasang widget ni berbeza sedikit berbanding dengan widget lain tapi senang saja..



Mula2 pergi ke desbord----posting----edit pages---New page

gunakan edit html.. bukan compose...

copy code di bawah...gantikan tulisan URL BLOG ANDA dengan url blog kau orang la.. ekekek




<script src='http://polste.googlecode.com/files/isikandunganblog.js' type='text/javascript'/>
</script><script src="http://URL BLOG ANDA.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc">
</script>



CONTOH




<script src='http://polste.googlecode.com/files/daftarisiP0L5K4H4CKR3W.js' type='text/javascript'/>
</script><script src="http://blogger-blog-tutorial.blogspot.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc">
</script>





Macam gambar di atas tu.. PASTIKAN ANDA MASUKKAN URL YANG BETUL..
Kalau anda silap masukkan url.. widget tu tidak menjadik

bila selesai mengedit... klik la publish page .....
Selesai

Sekian

5 ulasan:

iwan_redzuan berkata...

thanx untuk tuto ini... baru jer try tadi... terbaikkk !!! :)

Polskahackrew berkata...

@iwan_redzuan
welcome bro... thanks bagi feedback

cik.blogger berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
cik.blogger berkata...

heheh nak try larh...

Polskahackrew berkata...

@cik.blogger
terai jgn x teraii ('',)

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...