2/02/12

Tutorial cara membenarkan blogger lain mengedit template anda tanpa memberikan ID dan Password


Cara ni leceh sikit sebab perlukan beberapa step.. dan perlu la dilakukan oleh kedua2 pihak...

Tapi apa yang best dengan cara ni anda lebih selamat,, berbanding memberikan password kepada orang lain.. bukan la sebab kita tidak boleh harapkan dengan orang yang kita bagi password,, tapi mana la tau,, orang yang kita bagi password tu ada keylogger yang dipasang oleh orang lain.,,

Atau pun manala tau jika komputer orang yang kita bagi password tu ada REMOTE ADMIN TROJAN(RAT) .... ketika aku menulis entri ni PC yang aku guna ni ada RAT .. apa saja yang aku buat di PC ni memang ada orang lain yang tengok... tp orang yang letak RAT tu kawan aku Juga ,,,,,, hahaha

Lagi pun Kod Etika Password ada menyatakan.. Jangan Share Password.. ada paham...

Antara sebab aku buat tutorial ni adalah untuk mereka yang ada masalah dengan template dan mau mintak tulung aku setelkan boleh la rujuk tutorial ni...

Kalau mau minta aku fully edit pun boleh.. itu pun kalau aku lapang la,,,

Mula2 pergi ke desboad kemudian klik setting


Pada setting pula klik permissions....





Pada permissions anda akan nampak butang ADD AUTHORS.. klik butang tu,,






masukkan email orang yang anda hendak jemput,,, kemudian klik invite..  lepas klik invite,, bagi tau orang yang anda invite,,, suruh dia check inbox dia....






Dalam inbox ORANG YANG ANDA INVITE  tu akan ada mesej seperti gambar di atas,,, buka mesej tu






Dalam mesej tu akan ada link INVITE,,,.. klik Link tu....





Lepas klik INVITE.. pada dasboard orang yang anda invite akan ada blog anda.... tapi orang yang anda invite hanya ada kebenaran untuk menulis entri sahaja..  Untuk membenarkan orang yang anda jemput tu mengedit template anda sila buat step yang seterusnya






Sebagai tuan punya blog.. pergi balik ke tab setting---permissions.. anda akan nampak author selain anda...
pada nama author yang anda jemput tadi.. akan ada link grant admin privilages... klik link tu...




kemudian klik admin privileges




lepas anda klik grant admin privileges,, orang yang anda jemput tu ada kuasa penuh macam admin blog..
jadi boleh la orang yang anda jemput tu mengedit template anda..

Bukan setakat edit template malah boleh kick anda dari blog tu... hahaha

Setelah selesai urusan anda boleh remove orang yang anda jemput di setting---permissions...
Remove orang yang anda jemput sebelum dia remove anda... hahaha...

Sekian

14 ulasan:

Crew Fathi berkata...

^_^ Kami pkai cara ini...

Sekarang dah 23 penulis dalam blog kami..

Polskahackrew berkata...

@Crew Fathiwah bestnya.. ada 23 penulis.. alangkah indahnya klu blog ni ada 23 penulis.. huhuhu.. jeles nya.. ('',)

Gary Asip berkata...

hahaha... aq dah tolong edit 6 blog, tapi tak terpikir pun cara ni... huhuhu~..

Polskahackrew berkata...

@Gary Asip,, blh minta tlg edit blog bro?.. hehe ('',)

O CIKTEDDY berkata...

ouh cmtu..dh tau da..thanks awk =)

Polskahackrew berkata...

@O CIKTEDDYyour welcome ('',)

Cik Mizah berkata...

yeayy !! ilmu baru ...arigato !

Polskahackrew berkata...

@Cik Mizahyeay.. thanks singgah

khairul berkata...

menarik ni bos

Polskahackrew berkata...

@khairulmmg menarik bro.. ('',) thanks

Mrs.Yie berkata...

hahaha..entri lawak pun ada ni..jap2 nak buat..sabarrr

Polskahackrew berkata...

@Mrs.Yie
hahaha.. ('',)

MaYa MustWany berkata...

menarik..bagus..akan berguna untuk masa akan datang.hihihi

Polskahackrew berkata...

@MaYa MustWany
hehe,, thanks

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...