2/02/12

Tutorial cara letak fb komen untuk blogskin


Atas pertanyaan seorang rakan blogger yang tercari2 tutorial letak komen fb pada blogskin telah membuatkan aku makin bersemangat untuk buat tutorial ni.. huhu.. tapi dia x bagi pulak link blog dia..hehe..

Seperti yang anda tahu blogskin ni adalah template lama.. jadi coding dia ada sikit punya lain dari template moden..

Perkara utama sebelum anda meneruskan tutorial ni ialah save dulu template tu.. klu x save nanti masalah pulak..sebab template classic tiada error macam template moden.. memang sakit kepala kalau tersilap... haha

Mula2 anda perlu buat aplikasi comment terlebih dahulu


Facebook Developer




site name masukan nama blog
site url masukkan alamat lengkap url blog
cth :  http://blogger-blog-tutorial.blogspot.com

kemudian klik create app


lepas klik create app..cari pula create new app.. macam gambar di atas...

tulis app display name...
App namespace tu biarkan kosong
Tick pada i agree kemudian klik continue...


yang ni macam biasa la..masukkan word verification kemudian klik submit



bila keluar macam ni..copy App Id tu




SETEL 1 PERKARA..

Kemudian Pergi ke FACEBOOK COMMENT PLUGIN


pada url to comment isikan link blog anda.. kemudian klik get code





copy code 1 yang di atas tu kemudian pergi ke template dan cari code <body>




paste code1 di bawah code <body> seperti gambar di atas



Kemudian copy code 2 .. jangan paste terus di template.. ada code yang perlu diubah... pastekan code tu di notepad




tukarkan link blog anda kepada  <$BlogItemUrl$>

sila rujuk gambar di bawah....


setelah anda ubah code tu.. copy code tu... kemudian cari code <$BlogItemBody$>





paste code 2 di bawah code <$BlogItemBody$> seperti gambar di atas... kemudian save template...

Lepas save cuba anda masuk dlm entri tu.. dan tengok samada jadik atau x..


Live Demo


Sila abaikan Warning: this comments plugin is operating in compatibility mode, but has no posts yet. Consider specifying an explicit 'href' as suggested in the comments plugin documentation to take advantage of all plugin features.

Dia jadi mcm tu sebab code telah diubah..

Sekian

Tiada ulasan:

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...