19/12/11

Code Tutorial | Alternatif lain menulis code CSS


Terdapat pelbagai kaedah penulisan code css yang aku tau ada 3 cara...

cara penulisan yang pertama ialah menulis code css di dlm code <b:skin> ... cara yang kedua menulis code css di dlm code <style type='text/css'> cara yang ketiga.. anda uploadkan script penulisan css ke server code...

cara yang ketiga tu memang aku tidak tahu.. sedangkan code javascript pun aku tidak pandai apload.. inikan pula code css... cara penulisan code yang ketiga tu aku kurang pasti... hehe sebab aku selalu guna cara pertama dan yang kedua sahaja...

cara yang paling banyak digunakan ialah cara pertama.. contoh

<b:skin>
<![CDATA[
body {background:#f36;color:#151515;}
#header-wrapper {width:600px;color:#333;overflow:hidden;}
#outer-wrapper {background:warna-warni;}
]]></b:skin>

mcm tu la contoh  penulisan code css yang biasa digunakan.. sikit ja aku tulis..gila klu mau tulis code tu dengan lengkap.. nnti entri jd panjang gila.. lagi pun aku mls.. hahaha.. code <b:skin> terletak di dalam code <head> </head>

Contoh

<head>
<b:skin>
<![CDATA[
body {background:#f36;color:#151515;}
#header-wrapper {width:600px;color:#333;overflow:hidden;}
#outer-wrapper {background:warna-warni;}

]]></b:skin>
</head>

apa macam.. blh faham?..yang tu cara pertama...

Cara kedua ataupun alternatif lain adalah seperti berikut..

<style type='text/css'>
body {background:#f36;color:#151515;}
#header-wrapper {width:600px;color:#333;overflow:hidden;}
#outer-wrapper {background:warna-warni;}
</style>

code ni tidak boleh diletakkan dlm code <head></head> seperti cara penulisan code css yang pertama..
code ni anda boleh letak selepas code </head> atau selepas code <body>

contoh

</head>
<style type='text/css'>
body {background:#f36;color:#151515;}
#header-wrapper {width:600px;color:#333;overflow:hidden;}
#outer-wrapper {background:warna-warni;}
</style>

atau

<body>
<style type='text/css'>
body {background:#f36;color:#151515;}
#header-wrapper {width:600px;color:#333;overflow:hidden;}
#outer-wrapper {background:warna-warni;}
</style>

jika anda membuat template dan ingin menulis code css menggunakan cara yang kedua ni
code <b:skin>perlu la ada walaupun anda tidak menulis code css di situ contoh

<head>
<b:skin>
<![CDATA[
biarkan kosong
]]></b:skin>
</head>


<style type='text/css'>
body {background:#f36;color:#151515;}
#header-wrapper {width:600px;color:#333;overflow:hidden;}
#outer-wrapper {background:warna-warni;}
</style>

macam tu,,,..ada paham.. kalau anda tanya cara mana yang paling bagus,, bagi aku cara pertama.. sebab senang mau edit...

cara kedua tu best juga jika anda pandai manipulasi.. cth dlm entri ni.. lain design dia lain dari page yang terdapat pada blog ni,,hehe

Sekian


2 ulasan:

gHadiskeCik berkata...

tak suka tgok code2 dlm html ni..wt skit kpla bh...tpi tetap bca entry ni^_^

Polskahackrew berkata...

@gHadiskeCik
x apa.. lama2 awak akan faham jg.. ('',)

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...