13/12/11

Tutorial cara buat tulisan bergerak dengan border


Tutorial cara buat tulisan bergerak ni adalah atas request Far_East..

Cara letak pada blog senang saja..

Pergi ke desbot---desaign---ada gadget---html / javascript...kemudian masukkan code di bawah dan save..senangkan..

Banyak efek yang boleh di tambah sendiri jika anda tahu coding css... disini aku senaraikan beberapa cara untuk buat tulisan bergerak dengan border...makin ke bawah makin bertambah efek css dia...

Cara 1 :



<span style='border:3px dashed #ff3366;'><marquee>GANTIKAN TULISAN INI DENGAN AYAT POWER ANDA</marquee></span>



hasilnya ...



GANTIKAN TULISAN INI DENGAN AYAT POWER ANDA


Code 2



<span style='border:3px dashed #ff3366;border-radius:10px;'><marquee>gANTIKAN TULISAN INI DENGAN AYAT2 CINTA</marquee></span>


hasilnya




gANTIKAN TULISAN INI DENGAN AYAT2 CINTA


Code 3



<span style='border:3px dashed #ff3366;background:#000;color:#eee;border-radius:10px;'><marquee>TULIS APA SAJA KAU SUKA LALALA</marquee></span>



hasilnya



TULIS APA SAJA KAU SUKA LALALA



Code 4



<span style='border:3px dashed #ff3366;background:#000;color:#eee;border-radius:10px;-moz-box-shadow: 0px 0px 80px #fff; -webkit-box-shadow: 0px 0px 80px #fff;'><marquee>Suka hati hahahaha lalala muahahaha wkakakakakaka keh keh keh</marquee></span>



hasilnya




Suka hati hahahaha lalala muahahaha wkakakakakaka keh keh keh



code 1 adalah yang paling simple..
code 2 ditambah efek rounded corner
code 3 ditambah efek background
code 4 ditambah efek shadow.. tapi perlu kena dengan tona warna..jika tidak kena..maka tidak nmpak la efek tu..

jika anda pandai main coding css.. mcm2 lagi yang boleh ditambah efek dia..

Jenis border yang selalu digunakan
solid
dashed
dotted

Code warna Rujuk sini...

Rujuk sini

NOTA PENTING : pasang gadget ni menggunakan browser google chrome... coding html marquee ni pelik sikit..

JIka tidak menjadik atau gagal...copy dan paste dan terus save code tu.. mungkin anda tersilap memasukkan code... jika code asal pun gagal...sila bagi tau....

Sekian

9 ulasan:

far_east berkata...

awak, page element saya tak leh display..so xblh nak buat lagi...insyaAllah lepas dah blh buka, saya komen naa...btw, thanks yer awak untuk tuto tue... =)

far_east berkata...

awak nanti sy bagtau naa blh ker tak tuto tue...page element tak leh nak buka...neway, thanks yer..

Polskahackrew berkata...

@far_east

ok..your welcome..('',)

far_east berkata...

@Polskahackrew awak, saya dah buat dah jadi...thanks again...kalau nak font besaq sikt nak edit kat mana ekk?

Polskahackrew berkata...

@far_east

kena tambah coding css font-size..contoh..


sy guna css code 1...
border:3px dashed #ff3366;
tambahkan

border:3px dashed #ff3366;font-size:33px;

blh atau tidak nnti bagi tau..

far_east berkata...

@Polskahackrew thanks awak...saya dah tukar font tp saya kecikkan skit hihi sebab font awak letak tue besar sgt hihi....=)

Polskahackrew berkata...

@far_east

hehe mmg besar 33px tu..thanks bg feedback..('',)

far_east berkata...

@Polskahackrew ur most welcome awak...terima kasih sebab sudi bantu saya... =)

Polskahackrew berkata...

@far_east ok.. ('',)

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...