25/10/11

Cara mengetahui page loading blog berat atau tidak...



Kali ni aku mau share satu pasal cara mengetahui page loading blog berat atau tidak...aku menganalisa page loading aku menggunakan khidmat pingdom tools.. link ada di penghujung rancangan

Bagi aku pingdom tools ni antara yang terbaik untuk analisa page loading laju atau slow..aku selalu guna tools ni untuk analisa page loading blog setiap kali aku masukkan script atau pada template aku..

Jom tengok tengok tutorial cara mengetahui page loading laju atau lambat....


Mula2 pergi ke website tu kemudian masukkan url blog anda..kemudian klik Test Now...dan tunggu skejap..


Gambar di atas ni analisis dia...dari sini la anda akan tahu apa punca blog anda berat..pada no1 tu adalah loading untuk template blog anda...abis loading template baru yang lain pula..kalau mau cepat loading tu compress la template anda.



gambar di atas ni pula anda akan jumpa dibawah analisis yang tadi...total loading time untuk homepage adalah 0.7 saat..kalau lumba dengan homepage google aku kalah..google.com laju lagi sebab google pakai enjin jet pejuang...hahaha...

Berikut adalah keputusan untuk page shoutbox aku...


pada page shoutbox aku terdapat 4 external javascript(luaran)@widget iaitu script follower,shoutbox dan 2 iklan adverlets...pada gambar di atas tu anda nampak angka no9..itu adalah shoutbox..masa loading shoutbox tu lebih kurang 1 saat...

jumlah keseluruhan page loading untuk page shoutbox aku ialah 2 saat..berat sikit..


Berikut adalah keputusan page loading pada entri aku...

entri ni aku pilih secara rawak...ini entri untuk setting komen..


nampak no 11? itu adalah script adverlets antara semua yang ada dalam page tu..widget adverlets yang paling lama loading berbanding yang lain...pada page entri tidak ada shoutbox jadi page loading ada sikit punya laju berbanding page loading shoutbox tadi...tapi masih tidak boleh menandingi kelajuan homepage..widget adverlets tu aku letak pada bahagian footer..jika aku letak pada sidebar atau pada area post entri..keputusaan tu ada slow sikit..

total page loading pada bahagian entri adalah 1.1saat..

laju juga page loading blog aku..huhu...page loading aku laju sebab template aku hanya ada css yang asas dan code html yang serba kekurangan..haha. banyak coding html aku x masukkan pada template ni..sebab coding tu aku x pakai pun.code css aku pula aku compress begitu juga dengan code html..owh lupa pula javascript dalaman pun aku compress  jg......,lagi pun aku hanya paparkan widget pada laman2 tertentu..

 Mungkin anda fikir blog ni x ada javascript luaran@ widget...mau tengok widget aku...KLIK SINI
ada macam2 widget dalam tu..termasuk widget dalaman..widget tu x akan melambatkan page loading aku..sebab aku hanya paparkan widget tu pada page tu sahaja..

Kesimpulannya blog anda berat sebab anda yang beratkan..widget tu tidak akan terpasang sendiri pada blog anda..jika 1 widget ambil masa 1 saat..5 widget 5 saat..belum lagi termasuk gambar yang anda post...

 aku pun masih baru dalam dunia blogging..jadi aku tidak tahu berapa saat yang diperlukan untuk menyatakan blog tu berat..mungkin 8 saat..10 saat..4 saat...tanya otai...huhu

Klik sini untuk menguji kelajuan page loading blog anda

Sekian

10 ulasan:

Deganshah Putra berkata...

Nice info, segera meluncur ke TKP

Polskahackrew berkata...

@Deganshah Putra
thanks for coming bro..('',)

Seri berkata...

iklan ni yang kadang buat berat...mcm innity dan nuffnag adakalnya berat loadingnya.

Polskahackrew berkata...

@Seri

mmg berat...sbb tu sy letak iklan pada bahagian footer..laju skit loading pada bahagian entri..('',)

teratak hati berkata...

iklan nuffnang kat header mmg jadi berat nak loading kan,selalu tak dpt nak masuk blog yg ada iklan nuff kat bawah header,loading stkat iklan tu then dia stop loading..

Polskahackrew berkata...

@teratak hati

ha'ah bro,,sebab tu saya letak iklan pada footer..page load tetap sama saja tapi entri load terlebih dahulu,pada pendapat sy meletakkan iklan pada header adalah 1 tindakan yang kurang bijak..cuma pendapat peribadi...thanks sudi selongkar blog bro..('',)

Ridhwan Othman berkata...

tips yang sangat bagus untuk blogger. senang nak blogwalking kalau sume orang tau..

http://pendapatniaga.blogspot.com

Polskahackrew berkata...

Ridhwan Othman : betul tu bro.. memang sedap bw klu page load laju.. hehe.. ('',)

Cik Mizah berkata...

1.45 s adakah itu normal ..???

Polskahackrew berkata...

@Cik Mizah
sangat tidak normal.. terlalu laju.. hahaha... ok la tu

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...