24/12/11

Pengenalan template blogskin


Beberapa hari yang lalu.. aku telah berjaya menggunakan template blogskin... setelah berbulan2 aku gagal dalam percobaan untuk cuba2 mau guna template ni..

Antara punca kegagalan utama aku ialah aku malas membaca info2 tentang pasal blogskin.. haha.. silap sendiri...

Blogskin ni betul2 simple.. dan pada mulanya aku agak pelik dengan coding yang terdapat pada template tu.. berbeza dengan mana2 template yang ada..

Selidik punya selidik.. kaji punya kaji.. rupa2nya template blogskin adalah untuk classic template..

Template classic adalah template yang digunakan oleh blogger2 pada kurun ke 18.. hhahaha...(lawak la konon) pada tahun 2002 hingga tahun 2006.. klu silap betulkan..

Coding template tu terlalu simple.. sebab tu ringan.. memang ringan gila2.. penggunaan coding pada template tu tidak semuanya sama dengan template moden dan template classic yang launch pada 2006..

Template ni sangat mudah dikuasai.. lebih mudah dari template moden..

Tapi mcm biasa la.. setiap template ada kelebihan dan kekurangan... template ni x ada add a gadget.. jadi cara letak shoutbox,folower widget,facebook fanpage dan lain2 widget.. anda perlu masukkan secara manual.. tapi x susah..

Bila add a gadget x ada.. widget2 yang ada pada add a gadget tu pun x ada la.. hehe..

Serta kekurangan yang paling ekstreme ialah.. bila anda tersilap bermain2 dengan coding html tu.. tiada error akan dikesan.. bermakna.. walaupun error anda tetap boleh save template.. kemudian blog akan jadi pelik hahaha...

Lupa pula mau bagi tau.. template ni x ada page statik.. semua page statik aku hilang.. huhu

Pada masa ni aku masih kaji lagi template blogskin ni.. bila suda faham.. nanti aku buat panduan menggunakan template BlogSkin


Gambar di atas tu anda blh tengok sendiri x ada design.. terus template.. x ada page element



hanya ada New post dan Edit posts... x ada page/edit page



Contoh template blogskin yang aku edit


Anda boleh la tengok sample template di

BlogSkin Official Site

P/S : Klu blogger zaman dulu kala boleh menggunakan template yang x ada page element.. Kita Blogger Zaman ni mesti boleh punya..

Sekian

3 ulasan:

amirahyusoff berkata...

tak pening ke nak meghadap coding-coding tu semua?

Polskahackrew berkata...

amirahyusoff : mula2 bukan setakat pening.. lebih dari pening.. lama2 dah biasa.. macam makan nasik.. hehe

.::: Princess MOMOY :::. berkata...

memula nak buat tapi bila add a gadget xde. pk balik.

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...