16/01/12

Page loading timer untuk blog


Biasanya blogger akan pergi ke site yang tertentu untuk melihat page loading blog.. tapi masa page loading tu berdasarkan connection server tu..

Page loading ni pula adalah berdasarkan connection pengunjung tu sendiri..
Sebagai contoh,,

Jika pengunjung tu masuk ke site yang pasang Javascript ni menggunakan UNIFI maka laju la masa page loading timer tu..

Jika pengunjung tu masuk ke site yang pasang Javascript ni menggunakan Broadband yang dah sampai limit maka slow la masa page loading timer tu,,

Ada paham?

Live Demo


Script ni aku curik dari H3X.Media .... Bukan setakat script ja aku curik,, malah design layout pun aku cekau sekali.. hehe.. Jangan marah ek H3X0R CR3W..

Disini aku sertakan 2 script.. 1 bahasa rojak.. 1 lagi bahasa inggeris.. anda blh edit ikut suka.. tapi pandai2 la hehe

Script 1 Bahasa rojak.. seperti live demo di atas


<script type="text/javascript">
<!--Script from H3x Media tutorial by P0L5K4H4CKR3W--->
var startTime=new Date();
function currentTime(){
var a=Math.floor((new Date()-startTime)/100)/10;
if (a%1==0) a+=".0";
document.getElementById("endTime").innerHTML=a;
}
window.onload=function(){
clearTimeout(loopTime);
}
</script>
<script type="text/javascript">
document.write('Blog ini mengambil masa <span id="endTime">0.0</span> saat untuk loading.');
var loopTime=setInterval("currentTime()",100);
</script>



Script2 bahasa inggeris.. contoh seperti berikut
This page took 0.8 seconds to load.


<script type="text/javascript">
<!--Script from H3x Media tutorial by P0L5K4H4CKR3W--->
var startTime=new Date();
function currentTime(){
var a=Math.floor((new Date()-startTime)/100)/10;
if (a%1==0) a+=".0";
document.getElementById("endTime").innerHTML=a;
}
window.onload=function(){
clearTimeout(loopTime);
}
</script>
<script type="text/javascript">
document.write('This page took <span id="endTime">0.0</span> seconds to load.');
var loopTime=setInterval("currentTime()",100);

</script>


Cara pasang pada blog adalah cukup2 terlalu sangat senang..hahaha..
Pergi ke desbot---desaign---ada gadget---html/javascript..copy dan paste code tu kemudian save.. selesaii

Terima Kasih H3X.Media

Sekian

3 ulasan:

Chenkgelate[Admin] berkata...

wah ini script gunanya saya blum ngerti nih mbak :) tapi mantab bgt dech

Polskahackrew berkata...

@Chenkgelate[Admin]
cuba la pasang di blog.. hehe.. thanks singgah

Fadzillah berkata...

Info yang sangat berguna. Terima kasih.

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...