23/09/11

Tutorial cara verified blog anda pada akaun alexa


Entri ni adalah kesinambungan dari entri cara daftar akaun alexa..bila dah daftar akaun alexa..anda perlu verified blog anda pada akaun alexa...jika anda tidak verified samalah seperti anda tidak pernah daftar akaun alexa...jom tengok cara verified blog anda akaun alexa...


mula2 login ke akaun alexa anda...kemudian klik dashboard..rujuk gambar diatas



klik +Add a Site.....



klik Sign up now


pada website url masukkan url blog anda...kemudian klik continue...


terdapat 3 cara untuk verified...dan yang paling senang dengan cara meletakkan alexa verification ID dalam bentuk comment pada kod html anda..bukan pada ruangan comment yang orang selalu koment tu..copy code yang aku tandakan dalam petak merah tu...


highlight dan copy code...dan biarkan page ni..jangan tutup.....



login ke akaun blogger anda....pergi ke DESIGN.---->>EDIT HTML.......kemudian tekan Ctrl + F dan taip

<head> untuk mencari <head> la apa lagi..hehe....bila dah jumpa macam dalam gambar...paste code tu selepas atau di bawah perkataan <head>



rujuk gambar diatas...




klik preview


kalau kluar macam ni..ok la tu...



klik save template....kemudian pergi ke tab alexa yang anda biarkan tadi...



lepas anda klik save template tadi...balik ke tab alexa ni kemudian klik VERIFY MY ID...bila dia tulis your site is succesfully claimed....klik Continue


pada site title anda masukkan la apa tajuk blog anda..pada description anda masukkan penerangan ringkas blog anda...


pada ruangan alexa trafik rank country....isikan negara anda...



yang ni pula butir2 maklumat berhubung...kalau x isi pun x apa...bila semuanya sudah setel..klik Save & continue...


klik Go to the Dashboard...



Adei kesiannya x ada data...hahaha...

Kalau anda tidak mendaftar akaun alexa anda..data anda lambat masuk ke database alexa ni...tapi blog anda tetap terindeks...

blog ni aku baru buat beberapa hari yang lalu..tapi dah ada rangking...data blog ni dah terindek dalam database alexa...sila lihat gambar di bawah


tapi rank tu hilang@ no data...sebab aku tukar nama url aku....aku sendiri pun i ingat nama blog aku..jadi aku tukar url..jadi..bila anda tukar nama domain nanti secara automatik data anda akan hilang...ada faham...

sekian terima kasih..('',)

10 ulasan:

MUHAMMAD MURSYID berkata...

Thanx for da tutorial..

Polskahackrew berkata...

@MUHAMMAD MURSYIDur welcome bro..('',)

Cik Ice berkata...

woho..nampaknya ade pembelajaran baru kat sini..hehe.. tenx yeah for the info.. *Thumbs up*

Polskahackrew berkata...

@Cik Iceyour welcome

Nin ja berkata...

mana banner ko bro..?

NINJA

Polskahackrew berkata...

Ninja : x ada banner lagi bro.. huhuhu

Nin ja berkata...

hehe~~...
buat la...bru gempak..huhu

NINJA

Polskahackrew berkata...

@Nin ja
akan datang bro.. ('',) thanks..

Nin ja berkata...

kalau dah siap..
sent2 la..
gambar nya..
sy nk letak kat blog saya..
hehe~~

NINJA

Polskahackrew berkata...

@Nin ja
ok bro.. thanks ('',)

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...