23/09/11

Tutorial cara membuat entri pada blog |Blogger tutorial|Blogger tips and tricks



Entri ini di buat untuk tujuan pembelajaran asas berblogging...
Dalam entri ini aku juga buat tutorial cara memasukkan gambar pada blog post dan cara memasukkan video youtube pada blog post....sila ikuti tutorial di bawah...




gambar ni kecil sikit



jom layan lagu ni...Polskahackrew

 lagu ni layan habis


log in dan klik new post



pada ruangan title masukkan tajuk entri anda.....kemudian mula la menulis entri...dalam kotak merah yang aku tandakan tu adalah jump break..fungsinya untuk menyembunyikan isi entri anda pada selepas garisan putus2 bermakna..pada laman utama anda,apa yang ada cuma tajuk entri dan tulisan sebelum garisan putus2 tu...



untuk memasukkan gambar pada entri anda klik ikon insert image macam dalam gambar diatas...


jika gambar tu dari komputer anda pilih upload dan choose file


cari gambar yang hendak di upload,,,pilih..dan klik open..sila rujuk gambar diatas...


kemudian klik add selected...


anda boleh tetapkan saiz gambar tu dan kedudukannya..rujuk gambar diatas...


untuk memasukkan video dari youtube... klik ikon seperti gambar diatas...


pilih from youtube dan biarkan...kemudian..buka 1 tab baru...buka web youtube...cari video yang anda hendak masukkan pada entri....


sebagai contoh aku ingin memasukkan video ni....di bawah video ni ada butang share..klik butang share tu...


bila klik butang share tu tadi...kluar macam ni...copy link tu...dan balik pada tab entri anda tadi...


paste link tadi kemudian klik butang search tu....


bila keluar hasil carian tu,..pilih la video yang anda hendak upload...


bila dah pilih klik select....dan video tu akan muncul pada entri anda....
yang ni cuma gambar...video ada di atas..('',)..nampak macam real kan..hehehe
hasilnya macam gambar di atas ni....


rasanya itu saja panduan cara buat entri pada blogspot...sekian terima kasih...

2 ulasan:

ARTIS17845 berkata...

ARTIS Informasi yang mantap, happy blogging, thanks for sharing

Polskahackrew berkata...

@ARTIS17845

ur welcome bro

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...