6/12/11

Tutorial cara letak komen fb pada blog

Tutorial cara letak komen facebook pada blog versi ni ada sikit punya pelik
Mula2 login akaun FB kemudian pergi ke site ni

Facebook Developer



site name masukan nama blog
site url masukkan alamat lengkap url blog
cth :  http://blogger-blog-tutorial.blogspot.com

kemudian klik create app


lepas klik create app..cari pula create new app.. macam gambar di atas...

tulis app display name...
App namespace tu biarkan kosong
Tick pada i agree kemudian klik continue...


yang ni macam biasa la..masukkan word verification kemudian klik submit



bila keluar macam ni..copy App Id tu



copy kemudian save pada notepad...

Next step..pergi ke desbot---desaign---edit html----tick pada expand widget template...

cari code

<body>    -untuk template lama/classic

<body expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>  - untuk template moden..

kemudian masukkan code di bawah selepas code yang dicari..



<div id="fb-root"></div>
<script>
window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : 'GANTIKAN TULISAN INI DENGAN APP ID',
status : true, // check login status
cookie : true, // enable cookies to allow the server to access the session
xfbml : true // parse XFBML
});
};

(function() {
var e = document.createElement('script');
e.src = document.location.protocol + '//connect.facebook.net/en_US/all.js';
e.async = true;
document.getElementById('fb-root').appendChild(e);
}());
</script>


gantikan tulisan tu dengan code App Id tadi..

cth



<div id="fb-root"></div>
<script>
window.fbAsyncInit = function() {
FB.init({
appId : '288372124539276',
status : true, // check login status
cookie : true, // enable cookies to allow the server to access the session
xfbml : true // parse XFBML
});
};

(function() {
var e = document.createElement('script');
e.src = document.location.protocol + '//connect.facebook.net/en_US/all.js';
e.async = true;
document.getElementById('fb-root').appendChild(e);
}());
</script>


kemudian klik preview...jika tiada error..kita pergi ke next step...

cari code

      <data:post.body/>

kemudian masukkan code di bawah selepas code yang dicari




<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'><center><div style='background:#eee;border-radius:15px;'>
<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1'/>
<div><fb:comments width='450px' expr:title='data:post.title' expr:href='data:post.url' expr:xid='data:post.id'/></div></div></center>
</b:if>



kemudian klik preview jika ok save...selesai

Sekian

14 ulasan:

syamsid dhuha berkata...

bro memg terbaik bro , serius aku suke :)

Polskahackrew berkata...

@syamsid dhuhathank bro..('',)

Malik Perang berkata...

bro.aku pelik aku punya ta dpt cari code body.dua2 code tak boleh.huhu..

MaYa MustWany berkata...

krew,first step fb minx phone number,adoi leh caya ke bagi no ni?

Polskahackrew berkata...

@Malik Perangsory lambat reply bro.. code body template tu mungkin mcm ni

<body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>

Polskahackrew berkata...

@MaYa MustWany

eh.. x ada dia mintak no fon tu.. cuba buat lg..

MaYa MustWany berkata...

Akaun anda perlu ditentusahkan sebelum anda boleh mengambil tindakan ini. Sila tentusahkan akaun anda dengan menambah nombor mobile phone atau credit card anda.


yang jenis macam ni je..(T_T)

Polskahackrew berkata...

MAYA MUSTWANY : eh.. pelik pula.. sy buat dia x mintak apa2 no fon.. dan baru awak sorg yang mgadu psl ni.. yg ada lain cuma mslh x jadik.. takut nnti klu masukkan no fon lain pulak jadik nya

MaYa MustWany berkata...

Tulah pasal.de kene mgena dengan secure ke?coz mas kat fb dah lock n secure.

adoii tak merasa la mas pakai tutorial ni. (T_T) fb saje je nak ngorat mas lak guna no phone.

Polskahackrew berkata...

MaYa MustWany : hmm x pa la.. nnti klu ada cara lain sy buat n bagi tau... ('',)

MaYa MustWany berkata...

terima kasih krew

Polskahackrew berkata...

@MaYa MustWany
sama2 ('',)

Deqt Zainal Abidin berkata...

cm best tp entri owg jrg owg komen,,so xya la kot..tp siyes,,best!!

!em@ gurLz berkata...

nice tutor...
sy cube... TQ :)

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...