30/12/11

Code Tutorial | Semi transparent background CSS


Cara buat semi transparent background ni aku buat untuk rujukan sendiri.. tapi aku mau share ..hehe bukan apa.. aku malas simpan code ni dalam kepala.. lagi pun aku pelupa.. haha

Cara buat senang saja.. cuma masukkan code di bawah pada background

background:rgba(21, 21, 21, 0.8);
filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#90000, endColorstr=#90000);
-ms-filter:"progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#90000, endColorstr=#90000)";



contoh penggunaan code

outer-wrapper {background:rgba(21, 21, 21, 0.8);
filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#90000, endColorstr=#90000);
-ms-filter:"progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient(startColorstr=#90000, endColorstr=#90000)";}



jangan pula guna code ni pada body.. ('',)

code warna ni pelik sikit.. menggunakan code rgba.. bukan yang biasa yang guna pagar dan code warna tu...

code warna dlm code tu pada background:rgba(21,21,21,0.8)

0.8 tu tahap transparent.. 0.1 paling telus.. paling tinggi 0.9.. kalau 1.0 memang tidak lepas JPJ punya.. haha..

Sekian

3 ulasan:

Cik Kay Jue berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Cik Kay Jue berkata...

tak jd la.. bila masukkn coding ada transparent tu tapi blog jdi sgt lebar...huhu

Polskahackrew berkata...

@Cik Kay Jue
dia jadik macam tu sebab ada code yang CKJ lupa atau silap letak

contoh simbol ni ; : { }

setiap simbol tu membawa makna yang berbeza

cuba rujuk entri ni

http://blogger-blog-tutorial.blogspot.com/2011/10/cara-menambah-efek-pada-code-css.html

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...