11/02/12

Apa itu domain dan apa itu hosting..






Disini aku akan terangkan secara ringkas apa itu domain dan apa itu hosting.. dalam penerangan ini aku sertakan beberapa blog/site yang aku buat menggunakan domain percuma dan menggunakan hosting percuma

Domain tu kira alamat url la ....

Domain dan hosting google

blogger-blog-tutorial.blogspot.com

Domain sendiri dan hosting google

www.p0l5k4h4ckr3w.co.cc


Domain dan Hosting sendiri

polskahackrew.com

n0t-a-c0der.co.cc

http://notacoder.co.cc/

Hosting tu ialah tempat dimana fail2 seperti entri,template,widget dll disimpan..

Jangan lupa singgah di site2 tu.. semua tu aku punya.. ('',)

Untuk blogspot, segala mala file2 seperti entri,template dan sebagainya.. ia disimpan pada server google... anda masih under google jika anda membeli domain dan menggunakan hosting google..

contoh
www.p0l5k4h4ckr3w.co.cc ialah domain sendiri(percuma) menggunakan hosting google .. Untuk menulis entri/edit template cuma perlu login dashboard blogger.com

Apa macam boleh ikut x penerangan ni..?

Untuk domain dan hosting sendiri... dashboard dia lain sikit.. kebanyakan blogger yang menggunakan domain dan hosting sendiri ni menggunakan platform wordpress sebab ianya mudah dikendalikan.. macam blogspot juga..

polskahackrew.com menggunakan hosting dari netkl domain berbayar platform wordpress

n0t-a-c0der.co.cc menggunakan hosting dari 1freehosting domain percuma platform wordpress

http://notacoder.co.cc/ menggunakan hosting dari wordpress sekali dengan domain platform wordpress...




Pada masa akan datang aku akan buat tutorial cara buat domain dan hosting sendiri..
Yang percuma punya sahaja.. huhu..

Kalau nak,aku boleh buatkan.. itu pun kalau kena dengan rundingan.. huhu

9 ulasan:

BELOG GILA berkata...

mantap la... best giler blog nie... huhu... memang kena letak blog nie dalam bloglist laa.. haha..

Polskahackrew berkata...

@BELOG GILAterima kasih sudin menyokong bro.. ('',)

BELOG GILA berkata...

@Polskahackrew ye laa.. kat sini banyak tutorial yang menarik... :)

khairul berkata...

teringin gak nk ada domain sendiri

Polskahackrew berkata...

@khairulhuhu.. bila nak ambik bro... x mahal.. lebih kurang 30 lebih jer sebulan.. huhu,,

Dwi Yulianto berkata...

absen psiang sobat..sambil jalan" saya singgah di blog sobat..absen menyantap beberapa artkel..nice blog kawan :)

salam

Polskahackrew berkata...

@Dwi Yuliantothanks

outbound malang berkata...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

Bpk radi berkata...

Buat saudara punya permasalahan ekonomi: hub aki santoro,karna saya sudah membuktikan bantuan aki santoro yang berminat,hub aki santoro di nomor 0823 1294 9955, atau KLIK DI SINI

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...