31/10/11

Tips melajukan page loading blog #3


Tips malajukan page loading blog

tips yang ke tiga adalah penggunaan template....template memainkan peranan penting untuk melajukan page loading..template yang paling ringan untuk blogspot ialah classic template..template ni paling asas..x ada apa2 efek css..


banyak blog yang simple mimple tapi template x simple..
ada yang pakai template yang super cool tapi tidak memaksimakan penggunaan template tersebut...mmg rugila..ibarat beli motor DUCATI tapi bawa dengan kelajuan 70km/j..baik beli HONDA C70...hahaha...apa punya perumpamaan la...

banyak lagi kebaikkan classic template selain ringan seperti senang untuk di edit..segala pembelajaran aku mengenai coding html dan css adalah menggunakan template classic..

Blog ni menggunakan classic template..sebab tu ringan..aku cuma tambah efek yang aku mau...tapi template blog ni aku jadikan super simple template..sebab ada coding yang aku buang..seperti coding css untuk header dan header html,page navigation(sebab tu x ada next dan prev serta homepage..homepage yg ada aku buat sendiri),coding html share(coding ni ada pada setiap template blogspot..tp x ada yang guna pun)

Berikut adalah 2 blog aku yang di uji kelajuan page loading..jom tengok mana lagi laju...


Gambar di atas adalah blog Wordpress..selfhosting domain. Pada home page aku hanya paparkan header php. Javascript yang ada hanyalah slider javascript...
Keputusan ujian..anda blh tgk pada gambar tersebut


Gambar di atas adalah blogspot..pada masa aku buat ujian ni terdapat 2 javascript pada homepage iaitu slider dan neon text..
Keputusan ujian..ada pada gambar tu..

NOTA : WORDPRESS BUKANNYA X LAJU..CUMA AKU X PANDAI NAK EDIT TEMPLATE WORDPRESS..Kepada pengguna WORDPRESS yang terbaca entri ini sila bagitau template wordpress mana yang paling simple dan paling ringan pada ruangan komen untuk di uji kaji..

Berikut adalah keputusan ujian website idola dan inspirasi aku..www.google.com


Berdasarkan keputusan ujian di atas..aku cuma menang grade performance..huhu..website ni memang laju..sebab di pakai enjin jet pejuang..ahahaha

Blog anda bagaimana pula? cuba la test...PingDom Tools Speed Test

Maaf sekiranya ada pengguna WORDPRESS kecil hati,terkilan dengan ujian yang dilakukan..tujuan pengujian adalah untuk pembelajaran,BUKAN untuk merendah-rendahkan
abiliti WORDPRESS...SILA JANGAN SALAH FAHAM...setiap pelantar blog ada pro dan kontra...masing2 ada kelebihan dan kekurangan...Sekian...

18 ulasan:

SeseDaP RaSa berkata...

saya test dia tulis "unable to connect to test server

Polskahackrew berkata...

@SeseDaP RaSasama ada connection awak ke server tu down atau server tu tgh down..internet slow skrg ni bro..aku pun terpaksa refresh beberapa kali.. bila x blh jugak aku try next time..mcm tu la bro..huhu...

Aqmil Lambung berkata...

classic template x der bro dekat template...
simple tamplate ringan x...

Aqmil Lambung berkata...

classic template x der bro dekat template...
simple tamplate ringan x...

Polskahackrew berkata...

classic template mmg x ada kat template desigener tu ..ada pada edit html..template yang aku maksudkan tu template layout..yang launched 2006 tu..simple template ringan jugak bro..punca berat blog yg sebenar ialah widget...thanks singgah bro..('',)

Tips Kesehatan berkata...

Template ane berat banget gan.. :(
masak Faster Than 40% of all tested website..gimana donk. . .

Polskahackrew berkata...

@Tips Kesehatan

kalau result faster than masih ok bro..jangan saja result slower than...website bro x berat...('',)

cwiter berkata...

OK OK,, saya coba.. ^_^

Polskahackrew berkata...

@cwiter

cuba jgn x cuba..thanks..('',)

Seri berkata...

best la template kamu...template seri dapat 2.62sec...yang buat berat tu background...

Polskahackrew berkata...

@Seri
thanks..banyak coding yang sy buang pada template ni..tp sy x brani nak ajar cara buang coding tu..sbb template akan jadi bug..tp pada sy tiada masalah..hehe..('',)

Scarlett O'Hara berkata...

Alamak!Poning kepalo den!

Polskahackrew berkata...

@Scarlett O'Hara

jgn pening2..('',)..lama2 biasa la tu..hehe

Hanif Idrus berkata...

mak oiii..lajunya...
Belum pernah dapat lagi..eheh

Polskahackrew berkata...

@Hanif Idrus

skrg dah x dpt buat mcm tu da..huhu

ABC berkata...

thanks..ada tutorial x nk wt header yg simple?

Polskahackrew berkata...

@ABC

tutorial buat header x ada lagi bro..thanks singgah

Nurul Izzah Razaman berkata...

Macamana nak blog yang saya guna ni template apa?

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...