24/10/11

Tutorial cara buat simple header | Text Header


Tutorial cara buat simple text header pada blog by Blogger Blog Tutorial

Header ni adalah identiti bagi setiap blog..ada yang memilih gambar ada yang memilih text..aku pulih text sebab nak simple..lagi pun memang identiti blog aku sebagai coding blog...

Dalam tutorial ni aku akan tunjukkan cara buat header text yang paling simple tanpa menggunakan code CSS,hanya menggunakan coding html yang simple...

Sebelum memulakan tutorial aku mau buat penerangan ringkas mengenai code html yang akan digunakan

<h1>Saiz Tulisan</h1> -saiz tulisan paling besar adalah h1 dan paling kecil h6 kot..hahaha

<font color="ff0">Warna tulisan</font>

<b>untuk ketebalan tulisan</b>

<p>perengan</p>-perengan ni untuk description blog

<center>untuk centerkan header tu</center>

perhatikan macamana aku cantumkan code html di atas....

<center><h1><font color="#ff0"><b>Polskahackrew | Blog Tutorial Blogspot</b></font></h1></center>
<center><p><font color="#0f0">Blog tutorial untuk blogspot dengan cara yang tersendiri lagi merapu mengalahkan ikan kerapu</font></p></center>

Hasil seperti dibawah

Polskahackrew | Blog Tutorial Blogspot

Blog tutorial untuk blogspot dengan cara yang tersendiri lagi merapu mengalahkan ikan kerapu


simple kan... kalau mau senang lagi..copy ja code tu dan tukar apa yang patut..tp aku syorkan anda tulis secara manual...suatu masa nanti anda akan paham sesuatu kalau anda tulis manual...

Untuk code warna Klik sini

code tu anda boleh tulis pada notepad atau pada W3School..kalau anda tulis code di w3school..anda boleh tgk live preview...bila dan tulis code untuk header tu...barulah pergi ke desaign---edit html,tidak perlu tick pada expand widget template..

cari code <body> dan letakkan code html yang anda tulis tadi tu SELEPAS atau di BAWAH code <body>
kemudian klik preview untuk tengok apa jadi... kalau ok save..

Sedikit info aku mau kongsi..kalau anda perasan pada homepage aku apa tulisan yang ada kat atas...Polskahackrew  kan..dengan description admin section...bila masuk pada page lain baru anda akan nampak header aku yang super pelik... aku buat tu hanya menggunakan code simple iaitu menggunakan code memaparkan widget pada laman tertentu...

cuba buat banyak2 header dan buat ia bertukar pada lain2 page...tapi anda kena paham konsep pembuka dan penutup kata code dulu...hehehe...

jika ada apa yang x paham jangan segan tanya di ruangan komen
sekian

9 ulasan:

SeseDaP RaSa berkata...

trima kasih.. :-)..

Polskahackrew berkata...

@SeseDaP RaSayour welcome bro...lalala...

^ Jehan in the house ^ berkata...

bestnya info..tqvm..sgt2 berguna nih

Polskahackrew berkata...

@^ Jehan in the house ^your welcome..thanks sudi singgah..('',)

Tips Kesehatan berkata...

bagus bangeet blognya. . .

Polskahackrew berkata...

thanks bro..('',)

muiz mazli berkata...

sempoi bro..bleh x ajar sya nk hias blog?

Polskahackrew berkata...

@muiz mazli

buat masa ni sy x dapat ajar secara on9 guna FB sbb sy bz skit.. tapi klu nak blajar hias blog blh baca nota pada label code tutorial.. perkara tu asas yang paling penting.. klu dah phm baru blh hias blog kaw kaw.. ('',)

Cik Raha berkata...

Assalamualaikum

Agak pening juga nak faham coding ni.Ape pun terima kasih atas info ni.

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...