27/09/11

Tutorial cara letak meta tag pada blog


Tutorial cara letak meta tag pada blog by blogger blog tutorial

Meta tag ni penting untuk tujuan search engine optimization...tapi ramai yang tidak tahu cara menulis meta tag dan dimana hendak meletakkannya....

Kalau ikut betul aku pun tidak tahu cara memasang meta tag... aku pun guna khidmat meta tag generator..kerja pun senang sikit...

Jom ikuti tutorial cara letak meta tag pada blog ..


Mula2 pergi ke website meta tag generator KLIK SINI


Title - masukkan nama blog...
Description - Penerangan ringkas blog anda
Keyword - Yang ni paling penting...sebab semua enjin pencarian mencari berdasarkan keyword..jadi masukkan keyword yang berpadanan dengan blog anda... sebagai contoh blog aku tentang tutorial blogspot..jadi pada keyword aku tulis  tutorial,blogspot,belajar,buat,blog,blogspot,  setiap keyword dipisahkan oleh tanda koma...
 Ownner dan author tu tulis la nama anda

bila da siap isi klik continue



copy meta tag tu..kemudian pergi ke dashboard---design---edit html-----

dan cari code ni...   <b:include data='blog' name='all-head-content'/>

bila dah jumpa paste meta tag selepas code tu...rujuk gambar di bawah




masukkan meta tag selepas code yang aku tandakan dalam petak biru tu...


mungkin pada template anda berbeza sikit dengan gambar ... tapi...tempat letak meta tag tu memang selepas code tu



 bila dah paste klik preview....kalau ok save...
selesai...


NOTA PENTING UNTUK Meta Tag  :

bila anda sudah memasang meta tag ni jangan diubah..sebab bila anda ubah data meta tag blog anda akan hilang dari data base engine carian.... jadi bila dah masukkan meta tag tu biarkan macam tu.. dan 1 lagi kesilapan blogger ialah semasa menukar template... Bila anda tukar template..meta tag tu tidak ikut sekali..jadi bila anda tukar template dengan teknik yang tidak betul bila save template..meta tag akan hilang...secara tidak langsung data meta tag anda pun hilang terus...


Sekian...

14 ulasan:

Bloggersukaku berkata...

Tukar link yuk

ariey berkata...

trimas atas info... Banyak aku blaja kat cni...

Polskahackrew berkata...

@arieysesama..singgah2 la lagi..('',)

khairul@kechik berkata...

nice info...

Polskahackrew berkata...

@khairul@kechikthanks sudi singgah..('',)

MaYa MustWany berkata...

thanks krew.masuk blog krew je mesti akan ikut jew tutorial ni.he2.ramai blogger wat entry ni,tak berminat lak,krew wat je,tergerak hati lak nak wat gak.ha3..toceh2 ye.

Polskahackrew berkata...

@MaYa MustWanymaknanya awak suka cara sy buat tutorial..thanks cik mustwany

Aqmil Lambung berkata...

meta tag ni untuk pamerkan blog kite dalam enjin carian kan??

Polskahackrew berkata...

@Aqmil Lambungha'ah bro..meta tag ni termasuk dalam bab seo..
ada sikit punya pening kalau nak kaji seo ni..

apa yang ada dalam meta tag ialah nama blog/site,penerangan blog/site serta keyword,semua tu memainkan peranan penting utk searh engine optimization(SEO)..thanks singgah bro..

CRZ_aLmighTy_cH berkata...

mantap... sangat berguna

Polskahackrew berkata...

@CRZ_aLmighTy_cH
thanks sudi singgah.. ('',)

Sheera Aya berkata...

thanks for tutorial. nice!

Polskahackrew berkata...

@Sheera Aya

your welcome ('',)

Yatie berkata...

oh ok. tq info :)

entri ja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...